Biofeedback

Meten = weten

Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen worden gemeten en waardoor de persoon die "gemeten" wordt, ziet hoe zijn of haar lichaam onbewust reageert. De HRV-meting laat zien hoe het lichaam reageert tijdens rust en ontspanning. Zo kunnen we zien of je autonome zenuwstelsel in balans is of niet en of jouw herstelvermogen voldoende is. 

Ons lichaam reageert continu op wat we denken en op wat we voelen. Onze reactie op stress is daar een voorbeeld van. Dat is gelukkig heel normaal. Wat echter vaak gebeurt bij mensen die last hebben van chronische stress, is dat het lichaam in zo’n stress-stand blijft hangen. En dan blijven bijvoorbeeld de nek-en schouderspieren gespannen en blijft de ademhaling of hartslag of zelfs de bloeddruk verhoogd.

Het autonome zenuwstelsel regelt de werking (activiteit en rust) van de organen en lichaamsfuncties zoals ademhaling en hartslag. Het autonome zenuwstelsel is niet rechtstreeks aan onze wil onderworpen, maar het reageert op onze gemoedstoestand. Bijvoorbeeld: als we bang zijn verbleken onze wangen, verwijden de pupillen zich, klopt ons hart sneller en gaan onze handen transpireren. 

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee deelsystemen (zie ook de tekstfiguren): een sympathisch deel en een parasympathisch deel. De parasympathicus (‘de rem’) voert de boventoon bij rust en herstel. De sympathicus (‘het gaspedaal’) is dominant bij inspanning.

sympathisch 'gaspedaal' model
Parasympathisch 'acculader' model

ONTREGELING DOOR CHRONISCHE STRESS

Door chronische stress gaat het autonome zenuwstelsel vaak minder goed functioneren. Daardoor kan de energieregeling in het lichaam verstoord raken. Soms is de sympathicus te actief (dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel). Soms is de sympathicus juist onderactief (dat uit zich bijvoorbeeld in een uitgeput gevoel na lichte inspanning, veel slapen en toch niet herstellen). Te snel ademhalen (in rust) is een teken van stress. Dit kost je vreselijk veel energie en geeft je een onrustig opgejaagd gevoel.

Met de HRV-meting kunnen we zien hoe het is gesteld met jouw energiebalans.